Sponsorlu Reklam





Korkunç Hayvanlar: Giant Weta

Adı çirkin şeylerin tanrısı "korkunç çekirge" olarak bilinen dev Weta'lar ,dünyanın en ağır hayvanlarından'dır. Yeni Zelanda'da 70'in üzerinde Weta türü vardır.Bu türün ağırlığı yaklaşık 70 gram kadardır.Boyları 10 santimi bulan Wetalar vardır.Diğer böcekler gibi, Weta'nın da akciğerleri yoktur; dış iskeletinden nefes alır. Dev Weta'nın yakın akrabaları arasında Carnivorous Weta (et obur çekirge) , Tree Weta(bitkiyle beslenen çekirge) ve Cave Weta (mağara çekirgesi) bulunmaktadır .



Dev Weta uçmak için çok ağırdır, ama yakın akrabalarından , Tree Weta zıplayabilir. Wetalar'ın en şaşırtıcı özelliği de kışları,vücut fonksiyonlarını geçici olarak durdurmasıdır,bahar ayı geldiğinde ,tekrar vücut fonksiyonları çalışan Dev Wetalar eşsiz çekirge türlerindendir. Wetaların, kulakları olarak işlev gören organları , ön bacaklarındaki, diz ekleminin hemen altındadır.Wetaların ortalama yaşama süresi 2 senedir,yalnızca koruma altında olmak şartıyla Tree Wetalar (bitkiyle beslenen çekirge) 12 yıla kadar yaşayabilir.


Zamanında insanların Yeni Zelanda'ya olan göçüyle,farkında olmadan, Dev Wetaların popülasyonunun azalmasına yol açan, hayvanları da beraberlerinde getirmişlerdir . İlk kez 1842'de keşfedilen edilen Dev Weta'nın dinazorlardan yaşlı olabileceği s, 1960 'lar da Yeni Zelanda'da soyunun tükendiği söylenmişti, ama Kuzey adasındaki varlığı fark edilmişti. Dev Weta artık Auckland'ın yaklaşık 80 mil kuzeydoğusunda yer alan Little Barrier Adasın'da varlığını sürdürmektedir. Sıçanlar yüzünden nesli tehlikede olan Dev Weta'lar ,türlerin sayısını artırmak üzere 2013 yılında Auckland Hayvanat Bahçesi'nde korumaya alınarak üremesi gerçekleştirildi,ama hepsini beslemeye gücü ve personeli yetmeyen hayvanat bahçesi, Tiritiri Matangi adasında 150 Dev Weta'yı serbest bıraktı. Bilim insanları, Dev Weta'nın dinozorlardan bile yaşlı olabileceğini söyledi.

1 Yorumlar

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsorlu Reklam

Sponsorlu Reklam