Sponsorlu Reklam




Runik alfabesiyle yazılan eski Türkçe büyü kitabı: Irk Bitig


Eski Türkçeyle yazılmış ve Türklere ait fal ve büyü kitabıdır. Bin Buda mağaraları etrafında bulunan mabetlerde bulunmuştur. Bugüne kadar bulunan ve elde edilen en dikkat çekici eserler arasında yer alır. Orhun yazısı ve ya diğer ismi olan runik alfabesiyle kaleme alınmıştır. Yaklaşık tarihi 9. yüzyıldır yani 1200 yıla dayanan ve Uygur Budist rahipleri tarafından kaleme alınmıştır. İçeriği genel olarak buğdayla yapılan büyülere ait tarifnameler vardır. Ayrıca hayvan derisi ve kılından yapılan büyülere yönelik detaylı bilgiler vermektedir.



Yazma, ufak bir kitap hâlindedir. Sarı renkli, kuvvetli, kalın ve iyi bir çin kâğıdı üzerinde kaleme alınmıştır. Sayfalarının tam uzunluğu 13.1 cm, genişliği 8.1 cm, sayfaların her biri birbirine dikilmiş değildir, tutkal ile tutturulmuştur. Bu tutkal o kadar sağlamdır ki geçen uzun yıllara rağmen hâlâ gevşememiştir ve deforme olmamıştır. Çok fazla okuduğu ve kullanıldığı için sayfa köşeleri ve dış yaprakları oldukça deforme olmuş ve kırışmıştır. Keşke ataçı icad edeydiler :) Kâğıdın çok kaliteli bir cinsten olması, kitabın bu zamanlara kadar muhafaza edilebilmesini sağlamıştır. Toplam olarak 114 sayfa ve 65 paragraftan oluşur. Kitabın adı 101. sayfasında açıkça Irk Bitig olarak kayde geçilmiştir. Yani Irk “fal” ve bitig “kitap” kelimelerinden oluşan kitabın Eski Türkçe adı "Fal Kitabı" anlamına gelmektedir. 

Orjinal hali ve Çeviri olarak ikili bir şekilde sunulmuştur.




etiketler : ırk bitig indir, ırk bitig orjinal indir, ırk bitig çeviri, ırk bitig pdf indir, ırk bitig orjinal pdf indir, ırk bitig talat tekin, ırk bitig oku, ırk bitig türkçe, ırk bitig pdf,


Konu Hakkındaki Fikrini Aşağı Yazabilirsin.

Daha yeni Daha eski

Sponsorlu Reklam

Sponsorlu Reklam