Sponsorlu Reklam



1868-1934 Yıllarında yaşamış Alman Yahudi Nobel Kimya Ödüllü bilim adamı. Amonyak sentezi buluşuyla 1918 Nobel Kimya Ödülü'nü almış olan bilim adamı. 1. dünya savaşında binlerce fransız askerin klor gazıyla ölmelerine neden olmuştur.

Albert Einstein'ın yakın arkadaşlarından biridir. 1. dünya savaşında klor üzerindeki çalışmalarını kimyasal bir silah yapımına devşirip bunun savaş meydanında ilk kez kullanılmasına ve böylece siperlerinden boğulma şokuyla çıkan 5000 askerin ölümüne savaş alanında şahit olur. 

Daha doğrusu savaş alanında silahın kullanılması emrini bizzat verir. Ona göre kimya alanındaki bilgilerini savaş için kullanmak savaşı daha kısa süre içinde sonlandırma adına "insancıl"dır. Odasından Berlin sokaklarında yükselen alman milliyetçiliğini kaygıyla izleyen eski dostu Einstein'a göre ise, Fritz Haber tam anlamıyla 'patolojik' vakadır. "Tüm bu sözde teknolojik gelişmeler deli bir adamın elindeki bir baltaya dönüştü."



1. Dünya savaşı sırasında Belçika'nın Ypern şehri yakınlarında ilk kez Almanlar Fransızlara karşı kimyasal silah kullanarak binlerce Fransız askerini tek kurşun atılmadan öldürmüştür. Bunun mucidi de tabi ki Fritz Haber.

Fritz Haber, kimyasal silahların babası olarak bilinir.

Hidrojen ve nitrojenden amonyak üreterek, gübreleme ve dolayısıyla tarım konusunda ciddi bir buluşun sahibi bilim adamıdır. Bu buluşundan dolayı zamanında kendisine gazetelerde "havadan ekmek yapan adam” lakabı takılmıştır.

1908'de havadan amonyak üretmeyi keşfeden nobel kimya ödüllü alman vatandaşı Yahudi kimyager. Kimilerine göre onun bu keşfi olmasaydı Almanya 1. Dünya Savaşı'nda kasım 1918'den daha önce teslim olurdu. Barut ve diğer patlayıcıların yapımında kullanılan güherçile yani potasyum nitrat yatakları en çok Şili ve Hindistan'daydı ancak savaş boyu Almanya ambargo altındaydı ve Almanya'da güherçile yoktu. Amonyak da kullanılabilirdi ancak çok pahalıydı. Fritz haberin keşfiyle amonyağı maliyetsiz üreterek büyük ölçekli patlayıcılar yapıldı. Fritz Haber aynı zamanda savaşta zehirli gaz kullanımını da destekliyordu.

1 Yorumlar

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsorlu Reklam

Sponsorlu Reklam