Sponsorlu Reklam




Kötü bir bilim kurgu filminden çıkmış gibi görünen dev isopod , şüphesiz, derin denizlerde bulunan en tuhaf yaratıklardan biridir. Bilimsel olarak Bathynomus giganteus olarak bilinen bu, Bathynomus cinsinin yaklaşık dokuz üyesinden biridir. Aynı zamanda, karides ve yengeçlerle yakından ilişkili olan bir grup kabuklu hayvan olan isopod ailesinin bilinen en büyük üyeleridir. Dev izopod da bahçede bulabileceğiniz küçük pillbugs ile ilgilidir. Aslında, bu böcek benzeri yaratık, bazen dev pillbug olarak adlandırılır. Dev isopodlar genellikle ticari olarak avlanmamakla birlikte, bazıları kuzey Tayvan'da bulunan ve ara sıra pilav ile servis edilen ve arada sırada pilav ile servis edilen bazı deniz ürünleri restoranlarında bulunabilir.



Dev izopod, 16 cm'den uzun bir boyuta kadar büyüyebilir, bu da onu kabuklu ailenin en büyük üyelerinden biri yapar. Kara kuzeni gibi pillbug, dev izopodun gövdesi, parçalara ayrılan sert bir kabuk tarafından korunur. Bu aynı zamanda güçlü ve esnek olmasını sağlar. Tehdit edildiğinde, bu hayvan savunmasız alt tarafını korumak için kendini bir top haline getirebilir. Ve tıpkı toprak tabanlı muadilleri gibi, isopod'un da 4,000'in üzerinde bireysel yönü olan bileşik gözleri var. Bu, hayvana geniş bir görüş alanı verir ve onu hızlı hareketlere karşı son derece hassas yapar. Derin denizde ışık çok zayıf olduğu için dev izopod, okyanus tabanı boyunca ilerlerken yolunu hissetmesine yardımcı olmak için büyük antenlerinden destek alır. Dev izopodun muazzam büyüklüğü, derin deniz gigantizması olarak bilinen bir olgunun sonucudur. Bu, derin deniz kabuklularının ve diğer hayvanların sığ sularda benzer türlerden çok daha büyük bir boyuta ulaşma eğilimidir. Bunun diğer örnekleri dev kalamar ve dev tüp solucanı olurdu . Dev kalamar derin denizde 200 cm'e kadar uzar. Buna karşılık, sığ su kuzenleri sadece 60 cm uzunluğunda büyürler. Bazı araştırmacılar, hayvanın muazzam baskılarla başa çıkmasına yardımcı olmak için bir adaptasyon olabileceğine inansa da, bu büyüklük farklılıklarının nedeni bir gizem olmaya devam ediyor.



Dev izopod, zamanını derin deniz tabanını süpürerek geçiren etçil bir hayvandır. Bu büyük derinliklerde yiyecekler son derece azdır, bu nedenle isopod, her şeyin üstüne düşecek olanı yemeye adapte olmuştur. Buna ölü balinaların, balıkların ve kalamarın gövdeleri dahildir. İzopodun ayrıca deniz salatalıkları ve süngerler gibi yavaş hareket eden bazı hayvanlarla besleneceğine inanılmaktadır. Dev izopodun, avlarını delmek, parçalamak ve kabartmak için birlikte çalışan birçok bileşenden oluşan karmaşık bir ağzı vardır. İzopod, uzun süre yemek yemeden gidebilir ve esaret altında tutulduğunda sekiz hafta boyunca gıdasız olarak yaşadığı bilinir.

Dev izopodlar yumurta bırakarak çoğalırlar. Bu yumurtaların tüm deniz omurgasızlarının en büyüğü olduğu düşünülmektedir. Dişiler, gençler ortaya çıkmaya hazır olana kadar yumurtaların depolandığı bir marsupium olarak bilinen bir kese geliştirir. Bu olduğunda, genç isopodlar yetişkinlerden tamamen oluşmuş minyatürler olarak marsupiumdan kaçarlar. Bu aşamada manka olarak bilinir ve neredeyse tamamen gelişmiştir. Larva evresini atlamak genç isopodun hayatta kalma şansını büyük ölçüde artırır.

Dev izopodlar dünyanın çoğu okyanusunda bulunur. Yaşam alanları loş ışıklı 550 ft (170 m) derinliğe kadar uzanır.  Yalnız yaşamayı tercih ettikleri çamur veya kil okyanus altlarını tercih ederler.

Konu Hakkındaki Fikrini Aşağı Yazabilirsin.

Daha yeni Daha eski

Sponsorlu Reklam

Sponsorlu Reklam