Bilindiği üzere Deep Web'e girerken Tor Browser kullanılıyor. Bizde Tor Browser'ı kullanmanın inceliklerini ve anonimliği nasıl sağlayacağınızı anlattık. NOT : Makale bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Torrent Kullanmayın
Torrent paylaşımları Proxy ayarlarını görmezden geldiği gözlemlenmiştir. Bu demek oluyor ki Deep Web’de indirdiğiniz yasadışı dosyayı sizin indirdiğinizi kabak gibi ortaya koyuyor.
Tor’un Engellediği Eklentileri Açmayın
Tor Browser; Real Player, Flash Player, Quick Time vb. uygulamaları engelleyecektir. Bu tarz uygulamalar gerçek IP’nizi gün yüzüne çıkarabiliyor. Bu yüzden Tor Browser’ın engellediği bu uygulamaları açmaya kalkmayın.
Sitelerin HTTPS Versiyonunu Kullanın
Yalnızca Tor Browser’da değil her browserda yapmanız gereken birşey bu. Sitelerin varsa HTTPS protokolünü kullanın. Web sitelerine özel şifreleme sağlamak için, Tor Browser bunu destekleyen büyük web siteleri ile HTTPS şifreleme kullanımını zorlamak için HTTPS Everywhere (EFF) kullanır.
Tor Browser’dan Dosya İndirmeyin
Tor Browser harici uygulamalar tarafından otomatik olarak işlenir ve belgeleri açmadan önce sizi “DO NOT IGNORE THIS WARNING.” şeklinde bir uyarıyla uyarır. Tor Browser’dan özellikle DOC ve PDF dosyalarını indirirken dikkatli olmakta fayda var. Bu dosyalar Tor Browser dışında da açılabilen dosyalar olabilirler ve bu da gerçek IP adresinizin görünmesine neden olabilir. Eğer illa bir DOC veya PDF dosyayı indirmeniz, açmanız gerekiyorsa size iki alternatif sunayım.
Virtual Box kullanarak sanal bilgisayarınızda network ayarlarınızı buna göre yapıp Tor Browser’a girebilirsiniz.
Tail işletim sistemini kullanabilirsiniz.
Tails Kullanın
Tails işletim sistemi adeta Tor Browser için yapılmış bir işletim sistemidir. Tam anlamıyla bir gizlilik aracı olduğunu söyleyebiliriz. Dosyalarınızı, e-postalarınızı ve anlık mesajlaşmalarınızı şifrelemek için State-Of-The-Art şifreleme aracını kullanmaktadır.
TOR’u Sanal Makinede Kullanın
Tor Browser’ı sanal makinede kullanın. Sanal makinenize tercihim Tails’i kurun ve Tor Browser’ı buradan kullanın. Ben sanal makinemi VMware üzerinden kurdum ve bağlantı ayarlarını da entry guard (TOR Sunucuları) şeklinde yapılandırdım.
Firewall Kullanın
Firewall kullanarak bilgisayarınızın girdiğiniz sunucunun haricinde başka bir sunucuya bağlantısını engelliyor ve gizliliğinizi korumuş oluyor.
Clear Web’te Olmadığınızı Unutmayın
Tor Browser kullanırken clear webte olmadığınızı unutmayın. Kesinlikle gerçek adınızı soyadınızı, sosyal medya hesaplarınızı, clear webte kullandığınız nicklerinizi kullanmayın. Deep Web’te başka bir kişiliğe bürünün. Adresinizi, telefon numaranızı vb. kesinlikle kimseye ama kimseye vermeyin.
DNS Önbelleğinizi Temizleyin
Ara ara DNS önbelleğinizi temizlemeniz faydanıza olacaktır. Bir bilgisayar internet sitesine bağlanırken sunucudan aldığı DNS adresinin log kaydını tutar. Bazen siteler DNS adreslerini değiştirebilir. Bu sebeple zaman zaman sitelere girmekte sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Aslında Tor Browser’da sitenin verdiği DNS kullanılmıyor. Bu sebeple bu konuda zaten bir gizlilik sağlanıyor ancak biz işimizi garantiye alalım.
Windows Sistemler İçin DNS Önbelleğini Temizlemek : Başlat > Çalıştır’a gelip cmd yazıyoruz ve enterlıyoruz. Daha sonra sırasıyla aşağıdaki kodları girip enterlıyoruz.
ipconfig/flushdns
ipconfig/release
ipconfig/renew
ve son olarak exit diyerek çıkıyoruz.
Linux Sistemler İçin DNS Önbelleğini Temizlemek : Komut satırına geliyoruz ve aşağıdaki kodlardan herhangi bir tanesini komut satırına giriyoruz.
/etc/rc.d/init.d/nscd restart veya nscd -i hosts . Ve işlem tamam.
PGP Key Kullanın
PGP’nin çalışma mantığını, ne olduğunu, nasıl kullanıldığını burada ayrıntılı olarak anlatmak istemiyorum. Bu konuyu başka bir makalemde ele almak istiyorum. Ancak PGP Key kullanımı kişisel güvenlik ve gizlilik açısından çok ama çok önemlidir.
Tor Browser’ı Yapılandırın
Sol üstteki Tor Browser butonuna tıklayın. Karşınıza bir menü açılacak. Açılan menüden Options(Seçenekler) bölümüne girin. Buradan Privacy (Gizlilik) bölümünden TorBrowser will(TorTarayıcı uygulaması) kısmına gelin ve Remember History(Geçmişi Hatırlasın) seçeneğini Never Remember History(Geçmişi Asla Hatırlamasın) olarak değiştirin. Ve sonrasında Security(Güvenlik) sekmesine gelip Block reported attack sites(Bildirilmiş saldırı sitelerini engelle) seçeneğini işaretliyoruz.
Yorum Gönder